Evenementgegevens

  • Datum:
  • Locatie: Mae Uku

Nieuwe produktie: De belofte van drie vrienden

Wie kent ze niet? Theatergroep Kabaresi opent de Molukse dag van het Kwaku festival. Dit is tevens het startschot van een reeks optredens in Nederland. Na een tijdje te zijn weggeweest gaan ze weer toeren. Nu met een formatie van acht personen. Met vertrouwde en nieuwe gezichten. Oprichter en leider Yappy Mailoa samen met Alfrido Ralahalo en Valentino Luhukay zijn van de oude garde. De frisse winden die ze hebben meegenomen zijn Grace Syauta, Inn Purwanti Nahumarury, Theofrydo Ongen Manopo, Randy Sapulettej (achternaam zoal in het paspoort staat omschreven) en Redny Galvin Diasz. Kwaku heeft de primeur met de aftrap van de reeks optredens met als titel ‘De belofte van drie vrienden’ ofwel ‘Nazar Tiga Sahabat’.

Kabaresi is geen onbekende in Nederland. Wie kent niet de wijkoptredens met lachsalvo’s afgewisseld met emotionele momenten over de situatie op de Molukken of over het toekomstperspectief van Molukkers in Nederland. De titels van de diverse tours geven daarbij een geschakeerd beeld van de thema’s. Zo bracht Kabaresi in 2005 ‘The message for the Molucas’. Het jaar daarop was het tourthema ‘Arika Tarika Maluku’.  De titel ‘Kaweng Lari’ was voor de editie van 2009. In het historisch jaar 2011 van 60 jaar verblijf Molukkers in Nederland sloot Kabaresi naadloos aan met ‘Tijdelijk Verblijf of Voor Altijd’.

Kabaresi staat in Nederland bekend onder de naam Kabaresi. Echter op Ambon staan ze ook bekend onder een andere naam namelijk Paparisa Kacil. Die naam is gegeven en nog steeds gebruikt in samenwerking met TVRI Ambon. Deze wekelijkse live tv-optredens  waren in eerste instantie bedoeld voor de jeugd. Van lieverlee richtte Paparisa Kacil zich op een breder publiek. Zo wordt met de altijd aanwezige humor regelmatig de lokale overheid op de hak genomen.

Theatergroep Kabaresi is op 20 maart 1996 opgericht door Yappy Mailoa. In menig publicatie wordt gesproken over de oprichter Erech Victor Mailoa, wat correct is, omdat dat overeenkomt met zijn paspoortgegevens. Iedereen kent de oprichter en leider bij zijn roepnaam Yappy. Hij is de constante factor van Kabaresi. Bij alle optredens in Nederland was hij van de partij. Nu ook. Voor deze tour blijft de missie aldus Kabaresi het Molukse traditionele cultuur een podium geven hetzij lokaal, nationaal en internationaal.  En extra element nu is dat Kabaresi met de komende optredens het ‘Visit Ambon 2020’ ondersteunt. De theatergroep vindt dat Molukkers waar dan ook in de wereld de taak heeft om mee te helpen bouwen aan een beter Maluku:’ karena Maluku katong samua punya’.

Aanvang 20.00 uur. Iederéén is van harte welkom! Zaal open 19.00 uur. Entree: 7,50 euro. Stichting Mae Uku, Prins Hendrikstraat 35A te Oost Souburg.