Uitnodiging Tentoonstelling 65 jaar Molukkers

65JMHM-logoTentoonstelling “Geschiedenis van Molukkers in Nederland”

 

U I T N O D I G I N G

Geachte dames en heren,

Stichting Mae-Uku presenteert van 8 t/m 12 juli een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de Molukse bevolkingsgroep in Nederland, die 65 jaar geleden (1951) hier in Nederland kwam. Wij nodigen u uit om eens te komen kijken. Hieronder meer informatie over deze 5 dagen.

De tentoonstelling bestaat uit 30 panelen met foto’s, kaarten en documenten met bijschriften – samengesteld door MuMa (Museum Maluku / Moluks Museum), www.museum-maluku.nl.

 

Datum: vr. 8 t/m di. 12 juli 2016

Locatie: Stichting Mae-Uku, Prins Hendrikstraat 35a te Oost-Souburg

Openingstijden:

  • 08 juli: 19.00 – 22.30 uur / 19.00 uur inloop – 19.30 uur aanvang / slot 22.30 uur
  • 09 juli: 10.00 – 13.00 uur
  • 10 juli: 14.00 – 16.00 uur
  • 11 juli: 09.30 – 15.30 uur / 19.15 uur inloop – 19.45 uur aanvang / slot 21.30 uur
  • 12 juli: 09.30 – 15.30 uur / 17.00 uur inloop – 18.00 uur aanvang / slot 21.30 uur

Albert Vader 3

Feestelijke opening

Vrijdag 8 juli verricht wethouder A. Vader de officiële opening. Het programma wordt dan feestelijk vervolgd met o.a. theater, muziek / zanggroep Arumbai. rapper Laurens Toumahuw – Nel Lekatompessy van DeltaDua zal iedereen laten genieten van een interactief theaterstuk, genaamd “Biskoewit Verkade”, over herinneringen aan vroeger, over de tijd dat de Molukkers naar Nederland kwamen en over het leven in de barakkenkampen. Dit stuk is met name voor de jeugd (vanaf ongeveer 10 jaar) heel erg interessant, dus beste kinderen …. jullie zijn ook van harte welkom!

 

Oude foto’s en jonge talenten

Bezoekers vragen we om zelf oude foto’s mee te nemen om die aan anderen te laten zien.

Wij hopen ook jonge kunstzinnige talenten op het podium te krijgen om iets van hun kunnen te laten zien of horen. Belangstelling? Je kunt je opgeven bij hierondergenoemde contactpersonen.

 

Tentoonstelling MuMa (1)Lezing

Maandagavond 11 juli houdt historicus Wim Manuhutu een lezing over “65 jaar Molukkers in Nederland”. Waarom zijn de Molukkers naar Nederland gekomen? Waarom zijn ze hier nog steeds? Hoe hebben ze het hier? Zijn er toekomstverwachtingen?

 

Scholen

Maandag 11 en dinsdag 12 juli willen we overdag graag leerlingen van basisscholen ontvangen en samen met hen (duur: circa 50 min.) de tentoonstelling bekijken. We denken hierbij aan de bovenbouw van de scholen.

 

Afsluiting

Dinsdagavond 12 juli sluiten we de tentoonstelling af met een maaltijd, waarvoor men zich kan inschrijven. Tot 12 jaar zijn de kosten 3 Euro en ouder dan 12 jaar betaalt men 5 Euro. Mensen van de 1e en 2e generatie (boven de 70 jaar) hoeven niets te betalen. U kunt u opgeven bij een van ondergetekenden. Doe het snel, want er is een beperkt aantal plaatsen. We verwachten die avond ook iets verrassends ….(o.a. anekdotes over vroeger). Zorg dus dat u erbij bent.

 

Tentoonstelling MuMa 2Entree tentoonstelling vrijdag t/m dinsdag

Kinderen t/m 12 jaar: 1 Euro

Ouder dan 12 jaar: 2 Euro

Entree lezing 11 juli: 3 Euro

 

Wij heten u graag van harte welkom!

 

Met vriendelijke groet,

namens Stichting Mae-Uku,

Mary de Lima – ld5@zeelandnet.nl, tel. 0118 – 478625

Alex Soplantila 5 alexmaluku@zeelandnet.nl, tel. 0118 – 472197

 

 

Biskoewit Verkade 7Biskoewit Verkade

 

In ‘Biskoewit Verkade’ vertelt Nel Lekatompessy over haar vroegste herinneringen aan de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen. Hoewel het bedoeld was als ‘voor even’ duurde hun verblijf hier een heel leven, voor een belangrijk deel ingekleurd door de gedachte aan en het verlangen naar het andere thuis: het dorpje Latuhalat op het Molukse eiland Ambon.

Nel werd geboren in kamp Vught en groeide op in verschillende barakkenkampen. Een bijzondere jeugd, maar voor haar heel gewoon omdat ze niets anders kende. Soms sijpelde die andere, tropische wereld toch door: een pakje van Oma Ne, die zich zorgen maakte over haar onbekende kleinkinderen, zo ver weg – hadden ze daar wel te eten? De inhoud van het pakje, een rijk gevuld koekblik van Verkade, laat haar niet meer los. Als ze toen al had kunnen schrijven, dan had ze haar oma een brief gestuurd: ‘Lieve Oma, Stuur meer koekjes! Stuur meer blikken! Stuur meer Verkade! U bent lief. Nel.’

 

 

 

Stichting Mae-Uku

Oost-Souburg

1 december 2023

Tags

VOLLEDIGE TREKKINGSUITSLAG LOTERIJ MZF 2023

Wat een mooie prijzen hebben we mogen verloten op de 39e editie van het Mae Uku Midzomerfeest! Hierbij de volledige trekkingsuitslag. Heb je een prijs gewonnen dan kun je deze ophalen op zaterdag 26 augustus tussen 10.00 en 12.00 in Stichting Mae Uku Molukse Wijk...

Sponsor-wandeltocht, (wederom) t.b.v. Renovatie Stichtingsgebouw Mae Uku

Zaterdag 9 september 2023 organiseert SouMiKou wederom een sponsor-wandeltocht t.b.v. Renovatie Stichtingsgebouw Mae Uku. Loopt u mee? klik hier voor het sponsorformulier

Paul Telussa overleden

Dinsdag 2 augustus is Paul Telussa overleden. Paul Telussa is geruime tijd bij Mae Uku betrokken geweest, onder andere als voorzitter. Heel veel sterkte toegewenst aan familie en aanverwanten Correspondentie adres: Irenestraat 13 4388KV Oost-Souburg  

u. Etta en b. Ben in het zonnetje gezet

Tijdens het medewerker overleg gisteravond in Stichting Mae Uku zijn u. Etta en b. Ben in het zonnetje gezet; u. Etta voor het jarenlang schoonhouden van het stichtingsgebouw en b. Ben voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid.

CROWDFUNDINGSACTIE MAE UKU

Deze week luidt de startsein van onze crowdfundingsactie ten behoeve van de renovatie van onze stichtingsgebouw. Wij kunnen uw steun goed gebruiken om het doel en streefbedrag van €40.000,- te kunnen ophalen. Neem een kijkje op de crowdfundingsactiepagina:...