Comite 50 jaar molukse wijk

Het speciale FOTOBOEK i.h.k.v. 50 Jaar Molukkers in Oost Souburg “Orang Ambon di Souburg” werd donderdag 22 december 2011 gepresenteerd in aanwezigheid van o.a. Ad Tramper (archivaris) én René Roep (burgemeester) van de Gemeente Vlissingen.

 

Het comité 50JMW heeft bij deze afsluitende activiteit een VERKOOPACTIE gekoppeld t/m 22 januari 2012, nl:

VERHALENBOEK “Dulu di Wijk” (normaal 15 euro) + FOTOBOEK “Orang Ambon di Souburg” (normaal 24,95 euro) Verkrijgbaar in Mae Uku en/of via bestuur en medewerkers!

COMBINATIE prijs ad 29,95 euro voor bovengenoemde twee boeken!

– “EEN MUST HAVE” – Je moet het gewoon hebben….. , want niet iederéén kan zeggen dat hij/zij het vorig jubileumboek“De Wijk” i.h.k.v. 25 JMW in zijn/haar bezit heeft!

 

Mooi bij de presentatie van het FOTOBOEK was ookhet gedichtdat is voorgedragen bij devan en door Sandra Burgers:DE GEUR VAN KRUIDNAGEL …. EN DE KLEUR VAN NEDERLANDS GRAS

“…..met het eten dat je tot je neemt, neem je mij, mij en mijn ouders, mijn zussen, mijn broer, grootouders, het laatste nieuws, mijn kind van alles, van alles hier is eten dat wat ons bindt

…..zonder ‘gegeten’ is er geen geur van kruidnagel, geen gedekte tafel, geen bel, geen deur, geen straat, geen wijk die zó groots was, niet de buurvrouw, niet haar tuin, niet die kleur van Nederlands gras

…..mijn maaltijd neem je niet alleen, daar schept hij graag over op en het beste recept, wat je overal proeft, iets wat ik zelfs met de vette smaak van een Hollandse nieuwe beken

…..is dat ik nergens anders………….., anders dan hier Molukker ben.”

 

 

“Zestig jaar Molukkers in Zeeland (1951 – 2011). Tien jaar in verschillende Zeeuwse Ambonezenkampen gehuisvest en daarna 50 jaar in een Molukse wijk in Oost-Souburg.In maart 1951 kwamen de mensen van de 1e en 2e generatie vanuit Indonesië, na een zeereis van ongeveer een maand, in Nederland aan.

1951: Ambonezen in beeld….

Houten barakken, jongemannen, in militaire kleding, jonge vrouwen in sarong en kebaja, lopend door de sneeuw, eten halen in de gaarkeuken, eigen kerkdiensten, weinig contacten met de dorpsbewoners, bruine kindertjes tussen de blanke Nederlandse klasgenoten, eigen gerechten, gitaar spelen, ………

2011: Molukkers in beeld….

Met dit fotoboek willen we een tijdsbeeld geven van de Molukse gemeenschap in de 21e eeuw. De eerste generatie is er bijna niet meer. De tweede generatie bestaat uit mensen die bijna allemaal hier geboren zijn. Hun kinderen zijn volledig hier opgegroeid. Velen wonen buiten de Molukse wijk. Hoe ziet het beeld er nu uit? Zijn ze helemaal geïntegreerd? Is er nog iets van de eigen cultuur overgebleven? Is er een vermenging met de Nederlandse gemeenschap? Hoe zien de kinderen uit gemengde huwelijken eruit? Wat eten ze in deze Moluks / Nederlandse gezinnen? Wat doen de Molukse organisaties?

We hebben Ruben Oreel, een zeer gewaardeerde persfotograaf, bereid gevonden om met zijn foto’s ons hierbij te helpen. Maandenlang heeft hij in de Molukse gemeenschap met zijn fototoestel rondgelopen. Het resultaat is uiteindelijk dit boek geworden, waar we echt blij mee zijn. We zullen wel enkele beeldbepalende zaken vergeten zijn. Dit valt echter niet te vermijden.

De foto’s die u in dit boek aantreft geven echter een heel goed beeld van de huidige Molukkers: de witte huizen met platte daken, de feesten, de contacten met omwonenden, jong en oud, de inrichting van de woningen, de verbondenheid met de Molukken, de grafzerken van reeds overledenen in de nabijgelegen begraafplaats, de eigen kerk, de saamhorigheid, enz... Het Comité 50 Jaar Molukse WijK in Souburg, de Welzijnsstichting Mae Uku en de Molukse Wijkraad Souburg wensen u hierbij alvast veel kijkplezier.”

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 

– Van de afgelopen 2 jaar, inclusief het 50 jarig jubileumfeest, zijn er door verschillende mensen foto’s gemaakt. Die van Willem Joosse (ongeveer 780 stuks) zijn op een cd te verkrijgen voor de prijs van €10,–. Wilt u zo een cd bestellen, mail dan naar wjoosse@live.nl of bel 06-1057.7904! Totaalbedrag van bestellingen zal Willem Joosse aan 50 Jaar Molukse Wijk schenken.

 

– Woensdag 14 september was in Mae Uku een nieuw lespakket over 60 jaar Molukkers in Zeeland gepresenteerd aan het Zeeuwse onderwijsveld, met name aan het basisonderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs. Voor de onder- en middenbouw heeft Usi Meri de Lima het samengesteld. Voor de Bovenbouw en Brugklas Voortgezet Onderwijs heeft Alex Soplantila zich ingezet! Deze leskisten zijn dus vanaf heden beschikbaar om als lesmateriaal te gebruiken voor een af te spreken periode!

 

Verhalenboek “DULU DI WIJK” (Vroeger in de wijk) is bij ons verkrijgbaar voor 15 euro. Oók via Primera en Restaurant Bandoeng, beiden aan de Kanaalstraat te Oost Souburg

 

DANK AAN DE SPONSORS/DONATEURS/SUBSIDIËNTEN

Activiteiten in het kader van ons jubileum – van 28 augustus 2010 tot en met 29 augustus 2011 mochten we al rekenen op ondersteuning van de Stichting Moerman Promotie Vlissingen, L’Escaut Woonservice én natuurlijk ons eigen vrijwillige medewerkersnetwerk ten behoeven van onze activiteiten in het kader van 50 Jaar Molukse Wijk Oost Souburg. Een hartelijke dank is hierbij op z’n plaats, waarbij ook de steun gerekend kan worden van Asfalea Travel, BD Store, C-Port, Damen Scheldegroep, Delta Zeelandfonds, Gemeente Reimerswaal, Gemeente Veere, Gemeente Vlissingen, Heerema, Kloosterboer, Molukse Kerken in Souburg, Provincie Zeeland, PZC/Wegener, Soolsma, Rabobank Walcheren/Noord Beveland, Scheldebouw, Souburgsche Courant, Wannee Welding en Ystis! Terima Kasih, Dank u wel! HET WÁS GEWELDIG!